Placek bananowy ze śmietaną

    Placek bananowy ze śmietaną

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 64 osoby

    Ten przepis przybył do Stanów Zjednoczonych z Danii, wraz z moją prababcią i pradziadkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 54 

    • 440 g (2 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 230 g (1 szklanka) kwaśnej śmietany
    • 225 g masła
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 4 jajka
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 4 banany
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 575 g (4 szklanki) przesianej mąki tortowej
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • 115 g masła
    • 480 g (4 szklanki) cukru pudru
    • 60 g (1/4 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Utrzeć brązowy cukier z 225 g masła, dodać jajka, po jednym na raz, dobrze wymieszać. Dodać rozgniecione banany, mąkę, sól, sodę oraz 230 g kwaśnej śmietany. Na końcu dodać wanilię i orzechy.
    2. Wlać ciasto do trzech tortownic o średnicy 23 cm lub do blachy o wymiarach 13x9 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C do czasu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta, około 30 do 40 minut (okrągłe placki) lub około 40 do 50 minut (blacha prostokątna).
    3. Polewa: wymieszać 115 g masła lub margaryny z 4 szklankami cukru pudru i 60 g kwaśnej śmietany (albo więcej, w razie potrzeby). Dodać 1 łyżeczkę wanilii i miksować aż polewa będzie puszysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis