Pierośniki

    Pierośniki

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zastanawasz się co to jest? Świetna alternatywa dla pierogów ruskich! Farsz z ziemniaków i białego sera zawinięty w ciasto naleśnikowe.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
    • Farsz
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 2 kostki sera białego
    • 4 cebule, posiekane
    • 50 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • ostra papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W misce zmiksować wszystkie składniki na gładkie ciasto o konsystencji śmietany - tak jak na naleśniki.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki z obu stron.
    3. Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, utłuc i wymieszać z serem.
    4. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Dodać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem i papryką.
    5. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, składać w trójkąty. Lekko podsmażyć przed podaniem.
    6. Pierośniki można podawać ze śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis