Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kurczakowym

    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kurczakowym

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Bardzo lubię to danie, przyrządza mi je mój utalentowany chłopak. Placki ziemniaczane z kremowym kurczakiem duszonym z pieczarkami. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Placki
    • 1 kg ziemniaków
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka vegety
    • olej do smażenia
    • Sos
    • 2 piersi z kurczaka
    • 1 kg pieczarek
    • 3-4 łyżki śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę, doprawić pieprzem, solą i vegetą, wymieszać.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na rumiano.
    3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę a pieczarki w plastry.
    4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kurczaka, dodać pieczarki i smażyć przez około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Do pieczarek z mięsem dodać około 1 szklankę wody, dusić na małym ogniu. W garnuszku śmietanę rozmieszać z mąką, tak, aby nie było grudek. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Dusić jeszcze przez 10 minut.
    6. Sosem polewać placki ziemniaczane. Udekorować pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 26 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis