Ryba w ziołach z pomidorami i makaronem

    Ryba w ziołach z pomidorami i makaronem

    2polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i idealne na letni dzień! Dorsz pieczony z pastą w stylu pesto - bazylia, czosnek, oliwa i chili, a następnie podany na makaronie z pomidorami.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z dorsza
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • kawałeczek papryczki chili, posiekanej
    • 300 g makaronu spaghetti
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 5 pomidorów, pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.
    3. W blenderze zmiksować pietruszkę z bazylią, sokiem z cytyny, czosnkiem, oliwą i papryczką chili. Powstałą papką posmarować rybę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    4. Piec przez 15 minut.
    5. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić.
    6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i dusić, aż pomidory zmiękną. Dodać do smaku, sól, pieprz i szczyptę cukru, wymieszać.
    7. Do pomidorów dodać makaron, wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać z gorącą rybą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis