Nutella śliwkowa

    Nutella śliwkowa

    1polubienie
    7godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczny dodatek do naleśników, racuszków, pieczywa, kruchych ciasteczek - zwłaszcza dla dzieci, choć nie tylko. Moja rodzina ją uwielbia, zwłaszcza tę wersję z mniejszą ilością cukru. Polecam na zimowe wieczory - nawet ot tak, prosto ze słoika.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 małych słoiczków

    • 2 kg śliwek
    • 1/2 kg cukru
    • 200 g kakao
    • 300 g zmielonych orzechow włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7godz.  ›  Gotowe w: 7godz.20min. 

    1. Śliwki poszatkować w malakserze.
    2. Smażyć po 3 x w ciągu dnia po 1 godzinie na wolnym ogniu, mieszając.
    3. Na drugi dzień tak samo - doprowadzić do konsystencji dżemu, powidła.
    4. Dodać cukier (mniej lub więcej, w zależności od upodobań).
    5. Wsypać przesiane kakao i zmielone orzechy.
    6. Dobrze wymieszać i jeszcze razem smażyć ok pół godziny.
    7. Przekładać gorącą nutellę do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i na noc w koc!

    rada

    ja zawsze pasteryzuję, a ponieważ lubimy niskosłodzoną nutellę, mam większą pewność ze przetrwa zimę.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis