Pesto z pieczonej dyni

    Pesto z pieczonej dyni

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna alternatywa dla klasycznego pesto z bazylii, czyli delikatne w smaku pesto z dyni. Bardzo dobre do kanapek i do makaronów.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 małe słoiczki

    • 2 szklanki pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni (około 500 g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szklanka drobno startego permezanu
    • 3/4 szklanki zrumienionych na suchej patelni orzeszków pinii, pestek dyni i orzechów włoskich
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Dynię opłukać i pokroić nie obierając ze skóry w średnią kostkę, piec na pergaminie 25 minut w rozgrzanym piekarniku aż będzie miękka (ok. 20 minut).
    3. Ostudzoną dynię obrać ze skóry, włożyć do blendera, dodać oliwę, tarty parmezan, uprażone orzeszki i pestki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
    4. Miksować przez 7 minut.

    rada

    Podawać z makaronem, na kanapki albo wsuwać łyżką:)

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis