Placuszki z dyni z jogurtem i prażonymi pestkami dyni

    Placuszki z dyni z jogurtem i prażonymi pestkami dyni

    17polubień
    35min.


    Zrobione przez 7 osób

    Szybki i ciekawy obiad: przepyszne placki z dyni z jogurtem i prażonymi pestkami dyni. Smacznie, zdrowo i...ekspresowo :))

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 -10 placków

    • 2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach
    • 1 jajko
    • 1 mały ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 3/4 szklanki mąki tortowej
    • opcjonalne 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta: soli, pieprzu, gałki muszaktałowej
    • 1/2 łyżeczku curry
    • olej do smażenia
    • 200 g pestek z dyni
    • kubeczek jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do startej dyni wbijamy jajko, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, mieszając dosypujemy mąkę i mieszamy całość na gładką masę. (Opcjonalnie można teraz dodać sodę.)
    2. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry, i znowu mieszamy całość.
    3. 3 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy dużą łyżką naszą masę dyniową formując placuszki.
    4. Obsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.
    5. Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
    6. Placki dyniowe polewamy jogurtem i posypujemy prażonymi pestkami z dyni.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    2

    Bardzo dobre! Następnym razem dodam trochę cukru, albo spróbuję zrobić z dyni Hokkaido. Polecam! - 12 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis