Placek bananowo-owsiany

    Placek bananowo-owsiany

    8polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 217 osób

    To smakowity placek o bogatym, bananowym smaku. Wierzch tworzą chrupiące płatki owsiane.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 145 g (2/3 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 225 g (1 szklanka) rozgniecionych bananów
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 95 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 110 g (1 i 1/3 szklanki) płatków owsianych
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 60 g (3/4 szklanki) płatków owsianych
    • 75 g (1/3 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Wymieszać mąkę z 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych, solą i sodą.
    2. W dużej misce utrzeć 115 g masła lub margaryny z 2/3 szklanki brązowego cukru. Mieszając, dodać jajka, a następnie banany i wanilię. Nadal mieszając, dodać mieszaninę z mąką. Rozprowadzić ciasto w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką kwadratowej blasze o wymiarach 20x20 cm.
    3. Wymieszać 3/4 szklanki płatków owsianych z 1/3 szklanki brązowego cukru, roztopionym masłem lub margaryną, orzechami i cynamonem, aż powstanie krucha masa. Posypać równomiernie wierzch ciasta.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C od 40 do 45 minut lub do momentu kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Przełożyć na podstawkę aby placek ostygł.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis