Sałatka królewska

    Sałatka królewska

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 15 osób

    Przepis na wykwintną sałatkę w słoiki, z ogórków z kalafiorem i papryką. Doskonała na zimę do obiadu.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików 0,5 l

    • 1 średni kalafior
    • 1/2 kg ogórków gruntowych
    • 3 cebule
    • 3 papryki czerwone
    • 2 głowki czosnku
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu jabłkowego
    • 4 szklanki wody
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Kalafior obieramy z liści i wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę na 3 minuty.
    2. Kalafior odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dzielimy na różyczki.
    3. Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
    4. Przygotowujemy zalewę, wrzucamy do niej przygotowane warzywa i czosnek, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
    5. Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

    rada

    Z podanych proporcji wychodzi około 6 0,5 l słoików sałatki królewskiej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis