Pierożki do barszczu

    Pierożki do barszczu

    5polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniałe pieczone pierożki z nadzieniem z suszonych grzybów. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Wymagają trochę pracy ale czego się nie robi dla pysznego czerwonego barszczu! Nie tylko na Wigilię.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Farsz
    • 40 g suszonych grzybów, namoczonych
    • 2 jajka
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać jajko, śmietanę i sól, siekać dalej nożem, aż ciasto zacznie się łączyć. Następnie szybko zagnieść ręką, ale nie wyrabiać! Uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. W tym czasie przygotować farsz.
    3. Grzyby (namoczone wcześniej) ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić a wywar zachować do zupy lub sosu. Grzyby posiekać.
    4. Jedno jajko ugotować na twardo. Obrać i posiekać.
    5. Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać posiekane grzyby i chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, aby dobrze odparowały. Odstawić do przestygnięcia.
    6. W misce wymieszać przestudzone grzyby z posiekanym jajkiem, surowym jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość suchy - jeśli nie jest, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    8. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować cienko ciasto i wykrawać krążki - najlepiej od literatki, ale mogą być też większe - od szklanki. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierożki przyszczypując brzegi. Układać na blaszce.
    9. Piec przez 20 minut, aż będą rumiane. Podawać do barszczu lub zupy grzybowej.

    rada

    Nadzienie można również przygotować z pieczarek. Przed pieczeniem warto posmarować wierzch pierożków roztrzepanym jajkiem, ładnie się wtedy przyrumienią.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis