Chłopskie golonko

    Chłopskie golonko

    2polubienia
    5godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Znakomity przepis na golonko! Niezwykle aromatyczna marynata z piwem, miodem, czosnkiem i sosem sojowym smakuje wprost wybornie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża golonka
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 butelka piwa
    • 4 łyżki miodu
    • 6-7 łyżek sosu sojowego
    • 4 ząbki czosnku, przecięte wzdłuż
    • kminek
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1 seler

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Golonkę zalać zimną wodą tak, aby woda zakryła ją w całości. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól, i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
    2. W misce wymieszać piwo z miodem, sosem sojowym i czosnkiem. Doprawić kminkiem i pieprzem, wymieszać. Do marynaty przełożyć ugotowaną golonkę.
    3. Warzywa obrać i pokroić na małe kawałki i dodać do marynaty z mięsem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    4. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. Golonkę z warzywami w marynacie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez godzinę, co 15 minut podlewając marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis