Jabłecznik z toffi

    Jabłecznik z toffi

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 60 osób

    Wspomnienie mojego ulubionego ciasta na jesienne dni. Placek z jabłkami, orzechami pekan i polewą toffi jest pysznie wilgotne i naprawdę robi wrażenie. Zobaczcie nasz przepis video z tym ciastem!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 jajka
    • 200 g cukru
    • 280 ml oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 375 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 120 g posiekanych orzechów pekan
    • 500 g jabłek, obranych i posiekanych
    • Polewa toffi
    • 125 g masła
    • 60 ml mleka
    • 225 g brązowego cukru demerara
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić formę z kominkiem.
    2. W misce ubić jajka na pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać olej i wanilię.
    3. Mąkę przesiać z solą i sodą. Dodać do masy z jajkami. Dodać orzechy i jabłka, dobrze wymieszać.
    4. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Można sprawdzić wykałaczką, czy wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić na metalową kratkę na 10 minut do przestygnięcia, a następnie przełożyć na paterę.
    5. Wszystkie składniki na polewę wymieszać w rondelku. Gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając. Polać jeszcze ciepłe ciasto.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jabłecznik z toffi
    Jabłecznik z toffi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis