Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

    Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

    5polubień
    3godz.30min.


    Zrobione przez 49 osób

    Ot i kaczka nadziewana kaszą i ziemniakami, pieczona w sosie własnym. Proste i smakowite, w sam raz na świąteczny stół!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cała kaczka
    • 1-2 łyżki majeranku
    • sól do smaku
    • Farsz
    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 3 łyżki oleju
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 duże ziemniaki
    • 2 jajka
    • sól i majeranek do smaku
    • 1 łyżeczka (lub więcej) pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Kaczkę oczyścić i dokładnie umyć. Szyjkę odkroić ale skórę zostawić. Osuszyć papierowym ręcznikiem i dobrze natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
    2. W międzyczasie przygotować farsz. Kaszę przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować przez 15 minut, aby nie była całkiem miękka. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
    3. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do kaszy. Wymieszać razem z cebulą.
    4. Do masy dodać jajka, doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    6. Farszem napełnić wnętrze kaczki oraz skórę szyi. Wszystkie otwory pospinać gęsto i dokładnie wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanny.
    7. Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając goracą wodą.
    8. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryć brytfannę pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MariuszKołaczyk
    5

    sprawdziłem ten przepis i jest ok,ja kaczkę robie troszkę inaczej; cebulę koniecznie na maśle i zamiast ziemniaków daję marchewkę z selerem podsmażone razem z cebulą na maśle i nie daje jajek przez to farsz nie zlepia się i nakładam na talerz jako dodatek. A i kaczka natarta koniecznie papryką pozdrawiam - 10 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis