Zaloguj się Zarejestruj się

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

Ot i kaczka nadziewana kaszą i ziemniakami, pieczona w sosie własnym. Proste i smakowite, w sam raz na świąteczny stół!

Alina Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 cała kaczka
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • Farsz
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól i majeranek do smaku
  • 1 łyżeczka (lub więcej) pieprzu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

  1. Kaczkę oczyścić i dokładnie umyć. Szyjkę odkroić ale skórę zostawić. Osuszyć papierowym ręcznikiem i dobrze natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. W międzyczasie przygotować farsz. Kaszę przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować przez 15 minut, aby nie była całkiem miękka. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
  3. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do kaszy. Wymieszać razem z cebulą.
  4. Do masy dodać jajka, doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  6. Farszem napełnić wnętrze kaczki oraz skórę szyi. Wszystkie otwory pospinać gęsto i dokładnie wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanny.
  7. Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając goracą wodą.
  8. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryć brytfannę pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie