Paprykowe spaghetti na koniec lata

    Paprykowe spaghetti na koniec lata

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie jest wariantem wegetariańskiego leczo, z dodatkiem ricotty i makaronu spaghetti. To bardzo szybki obiad.

    pieklo Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 papryka
    • 1 mała cienka, młoda cukinia (koniecznie bez pestek i gąbczastego miąższu, natomiast ze skórką)
    • 2 małe pomidory
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1 mała biała cebula
    • oliwa z oliwek
    • pieprz, sól, liść laurowy, czerwona słodka papryka
    • 1/2 opakowania sera ricotta
    • makaron spaghetti (ok 90 g na osobę)
    • parmezan lub grana padano do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Paprykę pokroić w paski; cukinię (wraz ze skórką) pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
    2. Udusić wszystkie warzywa na oliwie z czosnkiem, cebulą i przyprawami.
    3. Dodać ricottę, wymieszać i podgrzać.
    4. Gdy warzywa się duszą ugotować makaron.
    5. Nakładać na talerze makaron, polać sosem warzywnym i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    zapraszam na blog

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis