Włoskie bruschetty z krewetkami

    Włoskie bruschetty z krewetkami

    4polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jedno z moich ulubionych dań o każdej porze dnia i roku. Chrupiąca bagietka z pomidorowym sosem, roztopionym serem i krewetkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 puszki pomidorów
    • bazylia i oregano do smaku
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 40 krewetek tygrysich
    • 1 długa bagietka
    • 1 kulka mozzarelli
    • 50 g startego parmezanu
    • listki bazylii do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać pomidory z puszki i podsmażyć. Doprawić ziołami i przyprawami i wcisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku.
    2. Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i 2 łyżki masła. Wcisnąć 2 ząbki czosnku, wymieszać i dodać krewetki. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut (nie dłużej, żeby krewetki nie stwardniały). Doprawić solą i pieprzem.
    3. Rozgrzać piekranik na funkcji grill.
    4. Bagietkę pokroić w ukośne kromki i piec w piekarniku przez około 5-7 minut, aby były chrupiące.
    5. Mozzarellę pokroić w plastry.
    6. Na połowę bagietek układać plasterek mozzarelli, łyżkę sosu pomidorowego, listek bazylii i 2 krewetki. Na drugą połowę nakładać po łyżce sosu, odrobinę startego parmezanu i również 2 krewetki.
    7. Przed podaniem bruschetty można dodatkowo skropić oliwą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis