Placek ananasowy Suzanne

    Placek ananasowy Suzanne

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 92 osoby

    Bardzo wilgotne ciasto, bardzo dobre na składkowe przyjęcie.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 puszka (600 ml) rozdrobnionych ananasów w syropie
    • 170 g masła
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Wymieszać mąkę z sodą, solą i 1,5 szklanki cukru. Mieszając, dodać ubite jaja i ananasy wraz z syropem. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Polać jeszcze ciepły placek syropem maślanym.
    4. Syrop maślany: w rondelku połączyć masło lub margarynę z mlekiem skondensowanym, wanilią i 1/2 szklanki cukru. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez około 5 minut. Polać jeszcze ciepłe ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis