Polenta z błękitnym serem

    Polenta z błękitnym serem

    5polubień
    2godz.45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kwadraciki ugotowanej polenty przypieczone na grillu z błękitnym serem. Prosty i pyszny wegetariański dodatek do dań na przyjęcie z grillem. Zobacz nasz przepis video z tą potrawą!

    Składniki
    ilość sztuk: 30 kwadracików

    • 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
    • sól do smaku
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 150 g błękitnego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Szklankę polenty zalać 2 szklankami wody, posolić do smaku i gotować, aż woda zostanie wchłonięta. Dodać masło, wymieszać i wylać na płaską blaszkę. Równomiernie rozprowadzić tak, aby warstwa była grubości około 2 cm. Odstawić do zastygnięcia. Można również wstawić na noc do lodówki.
    2. Rozgrzać grill.
    3. Polentę pokroić w kwadraty. Każdy lekko posmarować oliwą i piec na grillu przez 1-2 minuty, aż będzie przypieczona. Następnie odwrócić i na każdym kwadracie ułożyć łyżeczkę sera. Przykryć pokrywę grilla i piec jeszcze przez 30 sekund, aż ser się roztopi.
    4. Kwadraciki polenty przekładać na tacę i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis