Przecier pomidorowy z pomidorów lima

    Przecier pomidorowy z pomidorów lima

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Przepis na domowy przecier pomidorowy z mięsistych pomidorów lima. Niezastąpiony na bazę pod zupę pomidorową, na bazę pod sos, na....szklankę aromatycznego soku pomidorowego podczas zimy :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 -6 słoików 0,5 l

    • 5 kg pomidorów lima
    • 2 łyżki soli
    • 2 łyżki cukru
    • opcjonalnie szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pomidory myjemy, parzymy gorącą wodą, obieramy ze skórki.
    2. Wkładamy całe obrane pomidory do wysokiego garnka i dusimy na małym ogniu delikatnie ugniatając i rozpłaszczając.
    3. Solimy, słodzimy i opcjonalnie doprawiamy pieprzem.
    4. Dusimy całość przez kolejnych 20 minut, studzimy i przecieramy przez sito.
    5. Wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

    rada

    Z podanych składników powstaje około 5-6 0,5 l słoików domowego przecieru pomidorowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis