Ketchup

    (2)

    Ketchup własnej roboty? Bez konserwantów, sztucznych barwinków? Pachnący pomidorami? Dokładnie, właśnie tak! Bardzo prosty przepis na domowy, przepyszny ketchup. Do roboty!:)

    gee

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 25 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików 0,5 litrowych

    • 5 kg pomidorów (np. lima)
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 kg cukru
    • 1/3 szklanki octu winnego
    • 5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
    • 5 zmielonych goździków
    • 3 płaskie łyżki musztardy (np. sarepskiej)
    • 2 łyżki soli
    • pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.40min.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Pomidory myjemy, sparzamy gorącą wodą i usuwamy skórkę. Przecieramy przez sito.
    2. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    3. Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.
    4. Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.
    5. Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
    6. Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.
    7. Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.

    Rada

    Można dodać zwykły ocet.

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowy ketchup
    Domowy ketchup
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)