Sałatka z ogórków na ostro z papryczką chili

    Sałatka z ogórków na ostro z papryczką chili

    5polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wariacja sałatki z ogórków, tym razem na ostro. Z cebulą, chili i octem winno-jabłkowym. Pyszna na zimę!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 -6 słoików 0,5 l

    • 4 kg ogórków gruntowych
    • 150 g soli
    • 5 dużych cebul
    • 3 czerwone papryczki chili
    • Zalewa
    • 300 g cukru
    • 250 octu winno-jabłkowego
    • 3 łyżki gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Ogórki dokładnie umyć, poodcinać końcówki i pokroić na cieniutkie plasterki.
    2. Zasypać 150 g soli, dokładnie wymieszać i zostawić na 1 godzinę.
    3. Cebulę pokroić w cienkie piórka.
    4. Papryczki wymyć, usunąć gniazda nasienne.
    5. Przygotować zalewę z cukru, octu i gorczycy.
    6. Ogórki odcedzić i delikatne wypłukać z soli.
    7. Cebulę wymieszać z ogórkami i papryczką chili, i nakładać do wyparzonych słoików na 3/4 wysokości.
    8. Zalać zalewą, pasteryzować 10 minut.

    rada

    Z podanych składników powstaje około 5-6 słoików 0,5l z sałatką ogórkową na ostro:)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis