Sałatka szwedzka

    Sałatka szwedzka

    12polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 71 osób

    Niezawodny przepis na pyszną słodko-kwaśną szwedzką sałatkę z ogórków. Przepis podpatrzylam u mojej ulubionej blogerki Pyzy i wykorzystuję go co roku w nieco zmienionej wersji :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików 0,5 litrowych

    • 4,5 ogórków gruntowych
    • 4 litry przegotowanej, zimnej wody
    • ok. 1 szklanki soli kamiennej
    • Zalewa
    • 4 szklanki cukru zwykłego
    • 4 szklanki octu winno-jabłkowego
    • 6 szklanek wody
    • Dodatkowo
    • 2 duże marchewki
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 10 ziarenek czarnego pieprzu
    • 6 łyżeczek białej gorczycy
    • 2 listki laurowe
    • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
    2. Poszatkować ogórki razem ze skórką w cieniutkie plastreki (np. na mandolinie).
    3. 4 litry przegotowanej, zimnej wody wymieszać z 1 szklanką soli kamiennej i zalać poszatkowane ogórki. Odstawić na 1 godzinę.
    4. Wymieszać i zagotować składniki na zalewę, jeżeli wybieramy opcję zalewy łagodniejszej - z miodem, dodajemy go do przestudzonej zalewy i dokładnie mieszamy.
    5. Marchewki obrać i cienko poszatkować.
    6. Ogórki odcedzić dokładnie na sicie.
    7. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, wkładać do każdego po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dodać po pół łyżki gorczycy.
    8. Ogórki wymieszac delikatnie z marchewką i nakładać do 3/4 wysokości słoika. Zalać lekko przestudzoną zalewą i pasteryzować przez 10 minut.

    rada

    Z podanych proporcji wychodzi około 6 słoików 0,5 litrowych pysznej sałatki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MalwinaChudzik
    3

    Bardzo fajny przepis. Prosty i szybki w wykonaniu. Ja dodałam troszkę mniej soli. Sałatka wyszła super - 14 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis