Kotlety z suszonych grzybów

    Kotlety z suszonych grzybów

    3polubienia
    9godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczna alternatywa dla pierożków, krokietów lub uszek do barszczu czerwonego nie tylko na święteczne okazje.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g grzybów suszonych
    • 2 czerstwe bułki
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • Do panierowania
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz. 

    1. Grzyby namoczyć na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić, a wywar wykorzystać do zupy lub sosu.
    2. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć.
    3. Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z bułkami.
    4. Na oleju podsmażyć cebulę. Dodać do grzybów i dobrze wymieszać.
    5. Do masy dodać natkę, sól, pieprz i jajko, i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.
    6. Z masy formować małe kotleciki. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
    7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis