Kotlety z suszonych grzybów

    Kotlety z suszonych grzybów

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    9godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo smaczna alternatywa dla pierożków, krokietów lub uszek do barszczu czerwonego nie tylko na święteczne okazje.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g grzybów suszonych
    • 2 czerstwe bułki
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • Do panierowania
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • bułka tarta
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz. 

    1. Grzyby namoczyć na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić, a wywar wykorzystać do zupy lub sosu.
    2. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć.
    3. Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z bułkami.
    4. Na oleju podsmażyć cebulę. Dodać do grzybów i dobrze wymieszać.
    5. Do masy dodać natkę, sól, pieprz i jajko, i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.
    6. Z masy formować małe kotleciki. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
    7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis