Niskosłodzony dżem z zielonych pomidorów

    Niskosłodzony dżem z zielonych pomidorów

    2polubienia
    2dni4godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Pewnie niejeden się skrzywi na myśl o dżemie z pomidorów, ale zapewniam, że jest pyszny! Dodatek goździków sprawia, że smak jest niepowtarzalny!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoiczków

    • 2 kg zielonych pomidorów
    • 1 cytryna
    • 5 goździków
    • 300 g cukru (można mniej lub więcej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni4godz.20min. 

    1. Pomidory opłukać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka.
    2. Cytrynę wyszorować i sparzyć, pokroić ze skórką w plasterki i dodać do pomidorów. Dodać goździki i zasypać cukrem. Na początku można dodać mniej cukru, a później w miarę smażenia ewentualnie dosypywać jeśli chcemy słodszy dżem.
    3. Pomidory smażyć na bardzo małym ogniu, na początku cały czas mieszając, żeby nie przypaliły się. Jak puszczą sok smażyć przez około 2 godziny, a następnie odstawić na 1 dzień.
    4. Na następny dzień ponownie zagotować i smażyć przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż dżem odparuje i zgęstnieje.
    5. Z dżemu wyjąć plasterki cytryny i goździki. Nakładać do wyparzonych słoików.
    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis