Pizza owocowa Anny

    Pizza owocowa Anny

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 707 osób

    Spód z kruchego ciasta, nadzienie z serka śmietankowego i owoce na wierzchu. Wskazówka: aby szybko mieć spód można użyć jednego opakowania gotowego kruchego ciasta i rozwałkować by pasowało do blachy do pizzy. Można użyć wielu różnych świeżych owoców, takich jak: banany, brzoskwinie, jagody, kiwi, ananasy i truskawki.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 155 g (1 i 1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 225 g serka śmietankowego
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce utrzeć masło z 3/4 szklanki cukru na gładką masę. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z kamieniem winnym, sodą oczyszczoną i solą, dodać do utartej masy i wymieszać by się połączyło. Wyłożyć ciasto na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pizzy i docisnąć dłonią.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 8 do 10 minut lub do momentu aż będzie lekko rumiane. Ostudzić.
    4. W dużej misce wymieszać serek z 1/2 szklanki cukru i wanilią aż masa będzie lekka. Wyłożyć na ostudzony spód.
    5. Na wierzchu masy ułożyć ulubione owoce, schłodzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis