Śledzie z cebulką i jabłkiem

    Śledzie z cebulką i jabłkiem

    4polubienia
    8godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Prosty i smaczny przepis na "śledzika". Ułożony na sałatce z tartych jabłek i siekanej cebuli. Polecam!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g śledzi
    • 1 mlecz ze śledzia
    • 2 winne jabłka
    • 2 cebule
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 szczypta cukru
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cytryna
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Śledzie namoczyć na noc. Odsączyć, obrać ze skóry i ości i pokroić na małe kawałki. Mlecz śledziowy przetrzeć przez sito.
    2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać.
    3. W miseczce wymieszać jabłka z cebulą, mleczem, pieprzem i cukrem.
    4. Na półmisku ułożyć masę z jabłek i cebuli, na to wyłożyć śledzie, a następnie skropić cytryną i olejem. Przybrać natką pietruszki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis