Ser biały domowej roboty
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Ser biały domowej roboty

Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić własnego twarogu, to teraz nadszedł czas. Będzie potrzebne mleko prosto od krowy!

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 250 g sera

  • 2 litry mleka świeżego od krowy
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub zsiadłego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. W dużym garnku ugotować mleko i wlać kwaśne mleko.
  2. Gotować chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się wytrąci. Odstawić do przestygnięcia, a następnie przelać przez drobne sito, najlepiej wyłożone gazą i pozostawić do ostudzenia. Gotowe!

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie