Ser biały domowej roboty

    Ser biały domowej roboty

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić własnego twarogu, to teraz nadszedł czas. Będzie potrzebne mleko prosto od krowy!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 250 g sera

    • 2 litry mleka świeżego od krowy
    • 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub zsiadłego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużym garnku ugotować mleko i wlać kwaśne mleko.
    2. Gotować chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się wytrąci. Odstawić do przestygnięcia, a następnie przelać przez drobne sito, najlepiej wyłożone gazą i pozostawić do ostudzenia. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis