Zaloguj się Zarejestruj się

Ser biały domowej roboty

Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić własnego twarogu, to teraz nadszedł czas. Będzie potrzebne mleko prosto od krowy!

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 250 g sera

  • 2 litry mleka świeżego od krowy
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub zsiadłego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. W dużym garnku ugotować mleko i wlać kwaśne mleko.
  2. Gotować chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się wytrąci. Odstawić do przestygnięcia, a następnie przelać przez drobne sito, najlepiej wyłożone gazą i pozostawić do ostudzenia. Gotowe!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie