Zupa z limonką i ryżem

    Zupa z limonką i ryżem

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pysznie aromatyczna zupa z ryżem zmiksowana na krem, z dodatkiem limonki. Dobra na lekki lunch lub na obiad.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 por
    • 2 łyżki masła
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 50 g ryżu
    • 200 g śmietany
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Por pokroić w plasterki. W rondelku roztopić masło i poddusić cebulę, czosnek i pora.
    2. W garnku zagotować bulion, dodać podduszone warzywa.
    3. Dodać ryż i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Ostudzić i zmiksować w blenderze.
    4. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
    5. Jedną limonkę zetrzeć ze skórką i wymieszać z zupą. Drugą limonkę obrać, podzielić na cząstki i ozdobić nimi zupę przed podaniem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis