Śledzie z cebulką

    Śledzie z cebulką

    4polubienia
    12godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kto lubi tę rybę - na pewno skusi się, żeby spróbować ją zrobić według tej prostej receptury - naprawdę smakowita!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Zalewa
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 3 łyżeczki cukru
    • 4 listki laurowe
    • 5-6 ziaren ziela angielskiego

    • ok. 1 kg śledzi
    • musztarda
    • 2 cebule, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +12godz. moczenie  ›  Gotowe w: 12godz.25min. 

    1. Z wody, octu, przypraw i cukru zagotować zalewę.
    2. Do wystudzonej zalewy włożyć śledzie i moczyć przez 12 godzin.
    3. Po wymoczeniu wyjąć i pokroić na 2-3 cm kawałki.
    4. Smarować z jednej strony musztardą.
    5. Układać w naczyniu warstwami: śledzie, drobno pokrojona cebula, szczypta soli i pieprzu, olej lub oliwa. I tak warstwa po warstwie.
    6. Odstawić do lodówki na parę godzin.

    rada

    Śledzie słone przed moczeniem w zalewie trzeba pomoczyć przez noc w zimnej wodzie - mniej słone bez takiej potrzeby.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis