Surówka z kapusty w słoiki

    Surówka z kapusty w słoiki

    3polubienia
    12godz.40min.


    Zrobione przez 16 osób

    Przepis mojej mamy na sałatkę na zimę. Przygotowuje się ją z kapusty, papryki, marchewki i cebuli i dodaje zalewę. Bardzo smaczny dodatek do obiadu.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików 1 litrowych

    • 5 kg kapusty
    • 3 kg czerwonej papryki
    • 1 kg marchewki
    • 1 kg cebuli
    • Zalewa
    • 1/2 litra octu (lub trochę mniej)
    • 600 g cukru
    • 2 szklanki oleju
    • 1 małe opakowanie czerwonej wegety

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +12godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 12godz.40min. 

    1. Kapustę drobno posiekać. Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w piórka.
    2. Składniki na zalewę wymieszać, zalać nią wymieszane warzywa. Odstawić na 12 godzin.
    3. Przekładać do słoików i ciasno upychać. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis