Paprykowy czatnej

    Paprykowy czatnej

    12polubień
    55min.


    Zrobione przez 67 osób

    Bardzo fajny przepis na paprykę do słoików. Z cebulą i keczupem smakuje świetnie. Jem ją do kanapek albo jako sos do mięs i wędlin. Zawsze hit na imprezach.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików po 300 ml

    • 3 kg czerwonej papryki
    • 1 kg cebuli
    • 1 litr łagodnego keczupu (może być pikantny)
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka octu
    • 1/2 szklanki cukru (lub nieco więcej, do smaku)
    • 2 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Paprykę oczyścić z górnych części, ogonków i nasion. Pokroić w niezbyt cienkie paski. Cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka.
    2. Cebulę z papryką wymieszać w garnku, dodać keczup, olej, ocet, cukier i sól, i dusić, cały czas mieszając, aż cebula i papryka zmiękną.
    3. Gorące przekładać do słoików, zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    apfel
    autor:
    12

    Witam, miło, że zainteresowała się Pani tym przepisem. Jego prostota polega na tym, że wszystkie składniki łączymy od razu i gotujemy. Pozdrawiam - 03 paź 2014

    AgaKonop
    autor:
    12

    Spodobał mi się Pani przepis tylko zastanawiam się czy dobrze zrobiłam....bo nie napisała pani czy cukier,olej, ocet i sól daje się od razu do papryki i razem gotuje ...czy robi się zalewę i na końcu się wlewa....nie mam zbyt dużego doświadczenia w materii robienia weków,.. proszę o odpowiedź - 02 paź 2014

    autor:
    3

    Witam.Robię w ten sposób paprykę od lat ale nie gotuję tylko gorące pod kocyk.Zawsze się trzyma i jest przepyszne.Cała rodzina to lubi. - 02 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis