Papryka na zimę

    Papryka na zimę

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 13 osób

    Moja marynowana papryka jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna. Papryka może być dowolna słodka (czerwona, żółta, zielona) i kroimy ją tak jak lubimy najbardziej, czyli albo w drobne paski, albo w większe kawałki. Cebula najładniej wygląda krojona w piórka.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki 1 litrowe

    • 2 kg papryki, pokrojonej w paski
    • 0,5 kg cebuli, pokrojonej w piórka
    • 3-4 liście laurowe
    • ziele angielskie
    • Zalewa
    • 3 szklanki wody
    • 1,5 szklanki octu 10%
    • 2 szklani cukru
    • 4 płaskie łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
    2. Paprykę sparzyć wrzątkiem i wrzucić do gorącej zalewy.
    3. Dodać cebulę, zamieszać.
    4. Przełożyć paprykę z cebulą i zalewą do gorących słoików i pasteryzować 5-10 minut od zagotowania.

    rada:

    Proporcje składników zalewy możemy trochę zmieniać w zależności od upodobań. Ja daję mniej octu i cukru i jeśli mam do zalewy dorzucam nasiona suszonego kopru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis