Kiszone pomidory

    Kiszone pomidory

    3polubienia
    3dni30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Sezon na pomidory jest krótki więc trzeba zadbać, aby te aromatyczne owoce lata jak najdłużej cieszyły nas swoim smakiem i zapachem. Jednym ze sposobów na przetwory z pomidorów jest zakiszenie ich.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki 0,5 l

    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 10 ziarenek czarnego pieprzu
    • kawałek chrzanu
    • 3 gałązki kopru z koszykiem nasiennym
    • 1 łyżka soli
    • 1 cebula pokrojona w krążki
    • 10 ziarenek gorczycy
    • 3 listki wiśni
    • 6 listków estragonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 3dni30min. 

    1. Pomidory wymyć i zrobić w nich delikatnie nakłucia widelcem.
    2. W naczyniu kamionkowym ułożyć wartstwę pomidorów, następnie pieprz, chrzan, koper i znów warstwę pomidorów.
    3. W garnku zagotować litr wody z solą, cebulą, gorczycą, listkami wiśni i estragonu.
    4. Zalać gorącą zalewą pomidory, przykryć i odstawić na 2-3 dni do ukiszenia. Po tym czasie przełożyć pomidory w(raz z zalewą w której się kisiły) do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.
    5. Pasteryzacja: słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis