Zawijaniec z makiem

    Zawijaniec z makiem

    19polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 16 osób

    Jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - zawijany makowiec, czyli strucla z drożdżowego ciasta z masą makową i dużą ilością migdałów. Pycha!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 100 g drożdży
    • 2 szklanki mleka
    • 1 kg mąki pszennej
    • 200 g cukru
    • 4 żółtka
    • 200 g margaryny, roztopionej
    • Masa makowa
    • 2 szklanki maku
    • 1 szklanka mleka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 100 g posiekanych migdałów
    • 50 g rodzynek lub daktyli
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 2 białka

    • 1 jajko, roztrzepane
    • mak do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Drożdże rozkruszyć w 1 szklance ciepłego mleka. Dodać szklankę mąki, 2 łyżki cukru i wymieszać na gładko. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
    3. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn, pozostałe mleko i masę żółtkową. Wymieszać, w miarę konieczności dosypać mąki. Ciasto powinno się zarobić na gładko.
    4. Stopniowo dodawać roztopioną ciepłą margarynę, cały czas wyrabiając, aż ciasto nie będzie już się kleiło do rąk. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
    5. Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić i przemielić 2-3 razy.
    6. Mak wymieszać z cukrem, bułką tartą i bakaliami.
    7. Białka ubić na sztywno i dodać do maku.
    8. Ciasto podzielić na dwie części. Na stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąty. Rozsmarować równomiernie mak, zostawiając wolne brzegi.
    9. Strucle zwinąć ciasno, końce wcisnąć do środka. Nakłuć patyczkiem w kilku miejscach przez całą grubość ciasta. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    10. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
    11. Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec przez 40 minut.

    rada

    Można iść na łatwiznę i zamiast przygotowywać mak, kupić gotową masę makową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    JadwigaDec
    autor:
    9

    Przepis na ciasto doskonały.Zrobiłam z tego makowiec w długiej foremce,15 rogalików z tym nadzieniem makowym i 20 bułeczek-każda z ćwiartką brzoskwini z puszki. Rewelacja ! Wyszły pyszności !!! Dzięki za przepis - 16 kwi 2013

    autor:
    9

    normalnie wszyscy piszą że z 50 dkg 2 albo 4 rolady, a tu 2 z 1 kg! pierwszy raz w życiu robiłam dzisiaj! ogromne 2 banie, które ledwo zmieściły się w piekarniku! - 29 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis