Śledzie zawijane z farszem grzybowym

    Śledzie zawijane z farszem grzybowym

    2polubienia
    8godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i atrakcyjny sposób na podanie śledzika na świąteczny stół albo na ostatki. Suszone prawdziwki usmażone z cebulą są zawinięte w matiasy!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g filetów śledziowych matiasów
    • 50 g suszonych grzybów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 3 ogórki kiszone
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Śledzie namoczyć na noc. Grzyby namoczyć w oddzielnym garnuszku w niewielkiej ilości wody.
    2. Grzyby gotować przez 20 minut. Odcedzić (wywar zachować do zupy lub sosu) i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    3. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. Doprawić pieprzem.
    4. Płaty śledziowe odsączyć. Nakładać farsz na całej powierzchni filetów, następnie zwijać w roladki i układać na półmisku.
    5. Ogórki pokroić w plasterki i obłożyć roladki śledziowe. Udekorować pietruszką i podawać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis