Ogórki z przyprawą do grilla

    Ogórki z przyprawą do grilla

    9polubień
    40min.


    Zrobione przez 21 osób

    Bardzo ciekawy przepis na ogórki na zimę. Nie trzeba ich pasteryzować - więc tyle mniej przy nich roboty! Pyszne!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików po 200 g

    • 4 kg ogórków
    • 1 kg cebuli
    • 3+3 łyżki soli
    • 2 łyżki przyprawy do grilla
    • koper
    • 1 łyżeczka gorczycy na słoik
    • natka pietruszki
    • Zalewa
    • 2 szklanki octu
    • 5 szklanek wody
    • 3 łyżki soli
    • 3 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ogórki kroimy w plastry (1,5-2 cm mogą być też cienko poszatkowane). Solimy (3 łyżki soli) i odstawiamy na 2 godziny.
    2. Cebulę kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 2 godziny (osobno - nie z ogórkami).
    3. Składniki na zalewę gotujemy w dużym garnku.
    4. Do gorących słoików nakładamy koper, natkę, cebulę, a następnie dobrze odciśnięte ogórki. Do każdego słoika dodajemy po łyżeczce gorczycy.
    5. Następnie zalewamy słoiki gorącą zalewą. Słoiki mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis