Ogórki z curry i gorczycą

    Ogórki z curry i gorczycą

    7polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 19 osób

    To moja wersja ogórków z curry. Powstała tak, że miałam dodać czerwoną paprykę, ale nie miałam jej w domu, za to miałam gorczycę... wyszły super! Polecam! W dodatku nie trzeba ich pasteryzować.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 -12 słoików 300 ml

    • 3 kg ogórków
    • 5 dużych cebul
    • 3 łyżki soli
    • Zalewa
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka octu
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
    • 2 łyżeczki gorczycy
    • 2 łyżeczki curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Ogórki pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka. Wymieszać cebulę z ogórkami i 3 łyżkami soli. Odstawić na 1 godzinę.
    2. Wszystkie składniki na zalewę wymieszać i zagotować.
    3. Ogórki odcisnąć i wrzucić do gotującej się zalewy. Gotować przez 20 minut.
    4. Gorące ogórki przełożyć do słoików wraz z zalewą (najlepiej też gorących). Zakręcić słoiki i ustawić do góry dnem. Już nie pasteryzować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis