Ogórki z czosnkiem

    Ogórki z czosnkiem

    10polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 45 osób

    To w zasadzie trochę sałatka z ogórków a trochę mizeria w słoiki. Dobre na zimę. Łatwo się je robi a przetworów z ogórków nigdy nie za wiele!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 16 słoików po 300 ml

    • 4 kg obranych ogórków
    • 6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
    • 1 szklanka cukru (można trochę mniej)
    • 1 niepełna szklanka octu 10%
    • 1 szklanka oleju
    • 4 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Ogórki poszatkować w cienkie plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
    2. Odstawić na 1-2 godziny.
    3. Przełożyć ogórki wraz z wytworzonym sokiem do słoików, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis