Fasolkę wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić przez maszynkę. Uwaga: jeśli fasolę namoczymy przez noc to później wystarczy ją gotować 20 minut. Jeśli nie była moczona, to czas gotowania wydłuży się do 40 minut.
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać seler, marchew, pietruszkę i poddusić całość przez ok 5 minut, aby odparowała woda.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wymieszać wszystkie składniki, dosmaczyć solą i pieprzem (jeżeli masa będzie zbyt rzadka - dodać bułkę tartą).
Podłużną foremkę na pasztet wysmarować tłuszczem (oliwą) i posypać bułką tartą.
Masę warzywną przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55 minut (sprawdzać patyczkiem).