Pasztet z fasoli mung

    Pasztet z fasoli mung

    3polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Znakomity na zimno i na ciepło. Taki pasztet wegetariański gości na mym stole w ciągu roku, ale szczególnie upodobał sobie czas Bożego Narodzenia.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża keksówka

    • 2 szklanki fasolki mung
    • sól do smaku
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 cebule, posiekane
    • 1/2 selera startego na tarce
    • 1 marchewka starta na tarce
    • 1 pietruszka starta na tarce
    • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
    • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 5 pieczarek, obranych i drobno posiekanych
    • 1/2 natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • bułka tarta (w razie potrzeby)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Fasolkę wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ostudzić i zmielić przez maszynkę. Uwaga: jeśli fasolę namoczymy przez noc to później wystarczy ją gotować 20 minut. Jeśli nie była moczona, to czas gotowania wydłuży się do 40 minut.
    2. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać seler, marchew, pietruszkę i poddusić całość przez ok 5 minut, aby odparowała woda.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Wymieszać wszystkie składniki, dosmaczyć solą i pieprzem (jeżeli masa będzie zbyt rzadka - dodać bułkę tartą).
    5. Podłużną foremkę na pasztet wysmarować tłuszczem (oliwą) i posypać bułką tartą.
    6. Masę warzywną przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 55 minut (sprawdzać patyczkiem).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    swiatemmy
    autor:
    0

    Dzis zrobilam, pasztet jest przepyszny! Latwo sie go robi i szybko! Polecam! - 18 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis