Śledzie po litewsku

    Śledzie po litewsku

    2polubienia
    3dni50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczny przepis na śledzie marynowane w słoju w sosie z suszonych grzybów z dodatkiem szprotek i korniszonów. Koniecznie trzeba przygotować na 2-3 dni wcześniej!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg śledzi
    • 30 g suszonych grzybów
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 3 duże cebule
    • 2 wędzone szprotki
    • 1 puszka koncentratu pomidorowego
    • 1 korniszon
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni50min. 

    1. Śledzie namoczyć na noc. W oddzielnej miseczce namoczyć grzyby.
    2. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju.
    3. Grzyby ugotować do miękkości. Odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy lub sosu).
    4. Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z cebulą i szprotkami, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Korniszona drobniutko posiekać i dodać do sosu, doprawić pieprzem.
    5. Śledzie obrać ze skóry i ości, pokroić na małe kawałki. Dodać do sosu i wymieszać. Przełożyć ciasno do słoja i wstawić na 2-3 dni do lodówki.
    6. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis