Pikantny krem pomidorowy z grilowanym serem Brie

    Pikantny krem pomidorowy z grilowanym serem Brie

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 50 osób

    Nic nie smakuje lepiej niż grilowany ser i zupa pomidorowa. To ulepszona wersja z grilowanymi kanapkami z serem Brie i pikantnym kremem pomidorowym z bazylią. Kiedy kanapka zacznie nasiąkać zupą należy ją łamać na kawałki łyżką i nabierać kawałek kromki wraz z zupą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 115 g sera Brie
    • 4 kromki chleba żytniego
    • 1 puszka (800 g) przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
    • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 115 g serka śmietankowego, pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik lub opiekacz elektryczny do temperatury 200°C. Dwie kromki chleba posmarować serem Brie i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Położyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 8 minut, przewracając na drugą stronę po upływie 4 minut. Przekroić na pół i odstawić.
    2. W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać przecier pomidorowy z płatkami papryki, czarnym pieprzem, bazylią i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
    3. Dodać serek śmietankowy i mieszać, aby się dobrze rozpuścił, a następnie wmieszać mleko. Podgrzać całość, ale nie dopuścić do wrzenia. Wmieszać świeżą bazylię, a następnie zdjąć z ognia.
    4. Przed podaniem umieścić w 4 miseczkach po połowie zapieczonej kanapki z serem Brie. Nalewać zupę chochelką do miseczek. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis