Wiejskie sodaki

    Wiejskie sodaki

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do upieczenia tych placków/chlebków potrzebny jest piec kaflowy, ale można je przyrządzić w mniej tradycyjny sposób - na blaszce w piekarniku. Pyszne z masłem, lub jak kto woli ze smalcem!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody
    • szczypta soli
    • 3 żółtka
    • 1 duży kubek kefiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać żółtka i kefir, wymieszać i zagnieść ciasto.
    3. Z ciasta formować okrągłe placki - większe lub mniejsze - według potrzeb. Układać na blaszce.
    4. Piec przez około 20 minut.

    rada

    Zamiast kefiru można dać kubeczek śmietany

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis