Śledzie tradycyjnie

    Śledzie tradycyjnie

    5polubień
    1dzień7godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Robione przez "rodzinną ekspertkę kuchni" ciocię Gienę - przeniesione na grunt mojej rodziny- delikatne, z niewielką ilością dodatków, przez co ich zapach i smak jest po prostu wyborny. To pierwsze danie naszej wigilijnej kolacji...chociaż nie tylko....

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg matiasów
    • 1 śledź z mleczkiem
    • 2 szklanki wody
    • 1/4 szklanki octu
    • 4 listki laurowe
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 15 ziarenek pieprzu
    • 4 duże cebule

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień7godz.40min. 

    1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin zmieniając wodę 2-3 razy.
    2. Ze śledzia z mleczkiem ściągnąć skórę, wyjąć i odłożyć mleczko, odciąć głowę i ogon, usunąć ości
    3. Podzielić śledzie na filety.
    4. Z wody, octu i przypraw zagotować zalewę.
    5. Do wrzącej zalewy wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i gotować przez 3 minuty.
    6. Do smaku doprawić cukrem - według uznania.
    7. Do przestudzonej zalewy dodac przetarte przez sitko mleczko.
    8. Układać w słoiku warstwami na przemian śledzie i cebulę.
    9. Na koniec zalać zalewą, zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
    10. Po 24 godzinach można zacząć delektować się śledziami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis