Sałatka tatarska ze śledziami

    Sałatka tatarska ze śledziami

    4polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta sałatka jest idealna na świąteczne przyjęcia i towarzyskie spotkania. Wszystkim smakuje, bo to wyjątkowo dobre połączenie składników.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 filety śledziowe matiasy
    • 2 papryki marynowane
    • 10 pieczarek marynowanych
    • 4 korniszony
    • 1 puszka filetów anchois
    • 1 cebula
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • 4 łyżki oliwy
    • pieprz czarny i cayenne do smaku
    • 2 jajka na twardo
    • 1 pęczek szczypiorku lub natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Filety namoczyć i odstawić na 1 godzinę.
    2. Paprykę, pieczarki i korniszony pokroić w kostkę. Anchois pokroić w cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać i skropić sokiem z cytryny.
    3. Filety śledziowe odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone warzywa i pieczarki, posypać skórką z cytryny i skropić oliwą, wymieszać. Doprawić pieprzem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozkruszyć, a białka pokroić na paseczki. Szczypiorek posiekać.
    5. Przed podaniem sałatkę posypać żółtkami, udekorować białkami i szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Łooooo jeju, ale pychota! Szkoda, że akurat śledzia w lodówce brak od siebie mogę polecić matjasy+ogórek+papryka+cebula w oleju. Dla wielbicieli ryb - genialne! - 16 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis