Śledzie zawijane z kapustą kiszoną

    Śledzie zawijane z kapustą kiszoną

    3polubienia
    3dni22min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te śledzie najlepiej przygotować na 3 dni przed planowanym spożyciem, żeby wszystkie aromaty i smaki dobrze się "przeżarły"!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 filetów śledziowych
    • 1 szklanka mleka
    • 150 g kiszonej kapusty
    • 2 małe cebule
    • 1 czerwona papryka
    • 1 ugotowana marchewka
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • Zalewa
    • 4 cytryny
    • 1 liść laurowy
    • 4 ziarna gorczycy
    • 5 ziaren ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni22min. 

    1. Śledzie wymoczyć przez 2 godziny w mleku, odsączyć.
    2. Kapustę posiekać. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z kapustą. Doprawić pieprzem, wymieszać z natką.
    3. Na połówki śledzi nakładać farsz, zawijać w rulonik i spinać wykałaczkami.
    4. Cytryny wycisnąć do rondelka, dodać tyle samo wody, co soku, pozostałe przyprawy do zalewy i zagotować.
    5. Ruloniki ze śledzi ułożyć w słoju lub w kamionkowym naczyniu i zalać zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis