Bardzo smaczna sałatka, która podana do obiadu zapewni nam dawkę witamin w zimie. Papryka, ogórki, pomidory i kapusta w lekkiej zalewie z dodatkiem kwasku cytrynowego.
Cebulę pokroić w krążki i obgotować we wrzątku przez 2 minuty. Odcedzić.
Paprykę umyć i wrzucić do wrzątku, gotować przez 2 minuty. Rozkroić i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w krążki.
Ogórki pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na ćwiartki.
Przygotować zalewę. Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać kwasek. Zalewę nalewać do 1/3 wysokości wyparzonych słoików.
Do słoików z zalewą nakładać warstwami: cebulę, ogórka, paprykę, kwaszoną kapustę oraz ćwiartki pomidorów. Warzyw nie wolno uciskać. Jeśli potrzeba, dolać odrobinę zalewy, tak aby przykryła warzywa.
Do każdego słoika dodać czosnek i koper.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.