Sałatka z kwaszoną kapustą

    Sałatka z kwaszoną kapustą

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo smaczna sałatka, która podana do obiadu zapewni nam dawkę witamin w zimie. Papryka, ogórki, pomidory i kapusta w lekkiej zalewie z dodatkiem kwasku cytrynowego.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików

    • 1/2 kg cebuli
    • 1/2 kg papryki
    • 1/2 kg kwaszonych ogórków
    • 2-3 pomidory
    • 300 g kapusty kwaszonej
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    • Do każdego słoika
    • 1-2 ząbki czosnku
    • szczypta nasion kopru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Cebulę pokroić w krążki i obgotować we wrzątku przez 2 minuty. Odcedzić.
    2. Paprykę umyć i wrzucić do wrzątku, gotować przez 2 minuty. Rozkroić i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w krążki.
    3. Ogórki pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na ćwiartki.
    4. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać kwasek. Zalewę nalewać do 1/3 wysokości wyparzonych słoików.
    5. Do słoików z zalewą nakładać warstwami: cebulę, ogórka, paprykę, kwaszoną kapustę oraz ćwiartki pomidorów. Warzyw nie wolno uciskać. Jeśli potrzeba, dolać odrobinę zalewy, tak aby przykryła warzywa.
    6. Do każdego słoika dodać czosnek i koper.
    7. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis