Domowy mus jabłkowy

    Domowy mus jabłkowy

    4polubienia
    5godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniały mus jabłkowy, który można przygotować w sokowniku i jeśli jabłka są bardzo soczyste, mieć dodatkowo parę litrów soku. Można też smażyć mus w zwykłym garnku.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 litrowe słoiki

    • 4 kg jabłek
    • 1/2-1 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.40min. 

    1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, bardzo to czasochłonne więc najlepiej wrzucić do malaksera z odpowiednim nożykiem do szatkowania.
    2. Jabłka zasypać cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Najlepiej zacząć od 1/2 kg i w trakcie smażenia próbować i ewentualnie dosypywać.
    3. Jeśli przecier robimy w sokowniku, jabłka należy przełożyć do pojemnika i przesypywać warstwami cukru. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie i zrobi się puszysty mus. Ponownie, czas zależy od odmiany jabłek. Jeśli jabłko jest twarde będzie trzeba gotować przez około 4 godziny.
    4. Jeżeli jabłka są soczyste, należy zlać sok do wyparzonych butelek.
    5. Jabłka nakładać do wyparzonych słoików.
    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    rada

    Trochę soku, który odcieka dodaję później do słoików z musem, dzięki czemu mus jest bardzo soczysty. Do słoika nakładam 3/4 musu a potem uzupełniam sokiem.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis