Papryka pieczona w słoiki

    Papryka pieczona w słoiki

    17polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 75 osób

    Tak przygotowana czerwona papryka smakuje bosko z pieczywem, jako dodatek do sera białego, do sosów i wszelkich dań, do których ją się dodaje. Przepis jest prosty i zawsze się udaje.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 -5 słoiczków 0,3 l

    • 2 kg dojrzałej czerwonej papryki
    • 5-10 ząbków czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
    2. Z papryki odcinamy górne części i wydrążamy nasiona. Układamy paprykę na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
    3. Kilkakrotnie w czasie pieczenia obracamy i pieczemy do czasu, aż skórka będzie czarna - ok. 30 minut.
    4. Upieczoną, gorącą paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy szczelnie. Odstawiamy i czekamy aż wystygnie.
    5. Obieramy paprykę ze skórki i układamy w małych słoiczkach dodając ząbek lub dwa czosnku.
    6. Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 20 minut. Nie potrzeba żadnej zalewy, bo papryka sama wytworzy sok w czasie pasteryzacji.
    7. Tak przygotowaną paprykę w słoiku można przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (szafka kuchenna, piwnica), przez rok albo i dłużej.

    rada

    Zaletą tak przygotowanej papryki jest jej naturalny smak i brak konserwantów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    16

    Najlepszy przepis na papryke w sloikach jaki znam.Pycha.Aifoz - 24 wrz 2013

    autor:
    6

    Bardzo dobry sposób na paprykę ! Paprykę pokroiłam na kawałki i włożyłam do malutkich słoików - gotowa porcja papryki do sosu z pomidorami. Papryka na każdym etapie przetwarzania wytwarza sok, więc sok, który wyciekł po obraniu skórki (a przed włożeniem do słoików) rozlałam do słoików, - 29 sie 2015

    Allrecipes
    autor:
    1

    @Kala - słoiczki przetrwają zimę i więcej nic się im nie stanie! - 29 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis