Sałatka z ogórków, cebuli i pomidorów
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Sałatka z ogórków, cebuli i pomidorów

Pyszna sałatka do słoików na zimę. Szybko się ją robi i nie wymaga zalewy. Ogórki puszczą wystarczająco dużo soku.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 6 -8 słoiczków

  • 1 kg ogórków
  • 2 łyżeczki soli
  • pół szklanki octu (lepiej nieco mniej)
  • 100 g cebuli
  • 200 g dojrzałych pomidorów (niezbyt dużych)
  • 3-4 łyżki oleju
  • nasiona kopru (wedle uznania)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

  1. Obrane ogórki pokroić w plasterki, posypać solą, zalać octem, przykryć i odstawić na kilka godzin.
  2. Cebulę pokroić w krążki i zalać na 2 minuty wrzątkiem. Odcedzić i wystudzić.
  3. Pomidory pokroić w plasterki wraz ze skórką.
  4. Wkładać ogórki do słoików przekładając je cebulą i pomidorami.
  5. Zalać sałatkę sosem, który powstał z ogórków, dodając do każdego słoika pół łyżki oleju i nasiona kopru.
  6. Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie