Pasztet Pauliny

    Pasztet Pauliny

    8polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 11 osób

    Smaczny przepis na domowy pasztet, który dostałam od znajomej. Zawsze coś z nim kombinuje i ulepsza, dodając inne przyprawy czy rodzaje mięsa.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 300 g karkówki lub łopatki wieprzowej
    • 150 g tłustego boczku
    • 1 pierś z kurczaka
    • 3 cebule
    • 2 łyżki smalcu
    • 1 łyżka wegety
    • 2 liśce laurowe
    • 200 g wątróbki drobiowej
    • 1 bułka pszenna
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.35min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Łopatkę, boczek i pierś z kurczka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka, dodać smalec, vegetę i liść laurowy, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby podlewając odrobiną wody.
    2. Do garnka dodać wątróbkę i dusić jeszcze przez 15 minut.
    3. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić i wysypać bułką tartą keksówkę.
    4. Do garnka z mięsem dodać bułkę, żeby nasiąknęła sosami z mięsa.
    5. Ugotowane mięso, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę.
    6. Do masy dodać jajka, mąkę i pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać, najlepiej ręką, na jednolitą masę. Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię.
    7. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    DamianBednarek
    0

    - - 03 kwi 2016

    Efeb13
    autor:
    0

    Bardzo ciekawy przepis! Wyszło znakomicie! - 21 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis